ИСТОРИЈАТ ЦЕРСКОГ МАРША

I Церски марш (2010.)

Церски марш, у облику у ком постоји данас, започео је свој „живот“ 2010. године.

Почасни председник УГ „Церски марш“ Љубиша Ивановић, дошао је почетком лета те 2010. године, на идеју о организацији Церског марша.

Средином јула исте године председник удружења Божидар Катић упутио је позив за састанак свим патриотским организацијама са територије Шапца, и сазвао први састанак Организационог одбора.

Позиву су се одазвали Нова Србија, Равногорски покрет, Двери и СНП 1389, чији су представници формирали Организациони одбор Церског марша који је те, прве године, у року од само пар недеља, успео да организује марш.

На Преображење, те 2010. године из Саборне цркве Св. Апостола Петра и Павла у Шапцу пут Цера кренуло је нешто више од 50 родољуба, а колона је на Текеришу бројала дупло већи број људи.

II Церски марш (2011.)

Већ следеће године, на II Церском маршу,  угостили смо и прве госте из иностранства – припаднике родољубивих организација из Пољске, који су овај пут дугачак више од 35 километра, по неверованој врућини, издржали и поделили са нама.

III Церски марш (2012.)

Марш одржан 2012. године био је велика прекретница, скупило се скоро 300, углавном младих људи, и ове године марш је постао значајна манифестација, највећа посвећена јунацима Церске битке.

Био је то и први Церски марш који је одржан у недељу, што ће од тада постати стандард.

IV Церски марш (2013.)

Почетком 2013. године и званично се формира УГ „Церски марш“, са 11-очланим Управним одбором.
Четврти марш по реду, одржан 18. августа 2013. године показаће сву исправност ове одлуке. Окупило се тога дана, упорти Саборног храма Св. Апостола Петра и Павла у Шапцу више од 500 учесника марша. Колона дугачка , у појединим тренутцима, неколико километара, стигла је до одредишта – Спомен коимплекса на Текеришу за нешто више од 7 сати и 30 минута. По први пут Церски марш су пратили и пренели и централни електронски и писани медији.
Сам улазак у Текериш и пут ка споменику деловао је готово нестварно, када је више од 500 учесника, уз песму прошла овим селом, лагано и храбро, као да нису иза себе оставили више од 35километра дугачак пут по врелом августовском дану.

V Церски марш (2014.)

На Цвети 2014. године одржана II Изборна скупштина удружења, и изабрани су нови органи удружења које је у међувремену “прерасло” почетни почетну организациону структуру.Управни одбор је постао 15-члани.

Баш на стогодишњицу славне Церске битке, одржан је, до сада највећи, V Церски марш, под слоганом “Кад ако не сад, ко ако не ми ?”. Са више од 1.500 учесника, био је то незабораван догађај. „Није Србија карневал ни вашарска свита која је пре годину дана пројурила овуда, просула своје политичке ставове и побегла пре парастоса, нису Србија корумпирани, прецењни и уцењени политчари, бескичмена полиција и судство, успавана скупштина.

Ово је Србије, ми смо Србија. И нису нас победили, нису нас раселили ни уништили. Ево нас, нове генерације овде, да вам кажемо да Србије одувек, уприкос свему и у инат свему има и да ће је бити, док год има нас. А има нас …. “ рекао је на Текеришу Божидар Катић, председник УГ “Церски марш” И заиста је овај Церски марш показао да има и снаге и воље, и љубави и вере, а самин тим и наде за Србију.

VI Церски марш (2015.)

Шести марш је донео још једну новину. Од те 2015. године увек је марш посвећен некој личности чија дела и судбину смо желели да “осветлимо” и приближимо младима.

Будући да је ово манифестација пре свега младих људи, ШЕСТИ ЦЕРСКИ МАРШ био је посвећен дечаку ратнику, најмлађем подофициру свих армија – Момчилу Гаврићу. Тако смо се на овај марш и позивали : “Младости пробуди се, Србија зове !!!”

Више од 1200 људи, са ликом дечака ратника чија судбина на најбољи начин показује све успоне и падове, растакање и распад нашег друштва и државе, марширала је тог дана на Цер.

VII Церски марш (2016.)

СЕДМИ ЦЕРСКИ МАРШ је поново прескочио цифру од 1500 учесника. Вратили смо се старом изгледу, са црвеним мајицама за чланове ангажоване у организаицији. Марш је посвећен победнику са Цера, великиом војсковођи и још већем родољубу и човеку – Војводи Степи Степановићу.

Под паролом “Србија је данас на Церу !!!” први пут у пратњи музике целим путем, Церски марш је добио нови облик и постао заиста институција.

VIII Церски марш (2017.)

У част и славу јунака са Цера и ове године са Трга шабачких жртава пут спомен-комплекса у Текеришу на ходочашће дуго 38 км кренуло је 2.000 људи у колони дугој два километра. Тридесет и осам километара од Шапца до Текериша изазов је осму годину за све генерације. На традиционалну пешачку туру у недељу су дошли из свих крајева Србије и региона.

Флашица воде, удобна обућа, јака воља и заједничка жеља свих у колони – да се ода почаст онима који су животе положили да сачувају слободу Српског народа јесте све што је било потребно да се савладају сви напори марша.

Заједничко како за најстарије тако и најмлађе учеснике пешачке туре јесте воља и поштовање. Најстарији учесник ове године имао је 79 година, а најмлађи само осам година и дошао је из Словеније, а на овом путу подршку му је пружала тетка.

Уз два дужа одмора, Марш је трајао осам сати, а ове године је био посвећен Живојину Мишићу.

Колону је пратила полиција, кола Хитне помоћи и цистерна воде. Свим учесницима, као и сваке године, били су обезбеђени храна и превоз у повратку са Цера, као и превоз до планине за оне који одустану од пешачења.

-Ово је најмасовнији Церски марш до сада. Овде је више од 2.000 људи. Све ово је било јако напорно организовати, али када видите овај број младих људи који су кренули да одају пошту нашим славним прецима то заиста мора да се доживи то се не може речима описати, рекао је председник Удружења грађана “Церски марш” Божидар Катић.
Као и претходних година учесници Церског марша су, кажу, своју мисију испунили, а на Цер су ове године пешачили носећи поруку управо великог војводе Живојина Мишића “Један који хоће увек је јачи од двојице који морају”.