Церски марш 2017 – извештај

У част и славу јунака са Цера и ове године са Трга шабачких жртава пут спомен-комплекса у Текеришу на ходочашће дуго 38 км кренуло је 2.000 људи у колони дугој два километра. Тридесет и осам километара од Шапца до Текериша изазов је осму годину за све генерације. На традиционалну пешачку туру у недељу су дошли из свих крајева Србије и региона.

Флашица воде, удобна обућа, јака воља и заједничка жеља свих у колони – да се ода почаст онима који су животе положили да сачувају слободу Српског народа јесте све што је било потребно да се савладају сви напори марша.

Заједничко како за најстарије тако и најмлађе учеснике пешачке туре јесте воља и поштовање. Најстарији учесник ове године имао је 79 година, а најмлађи само осам година и дошао је из Словеније, а на овом путу подршку му је пружала тетка.

Уз два дужа одмора, Марш је трајао осам сати, а ове године је био посвећен Живојину Мишићу.
Колону је пратила полиција, кола Хитне помоћи и цистерна воде. Свим учесницима, као и сваке године, били су обезбеђени храна и превоз у повратку са Цера, као и превоз до планине за оне који одустану од пешачења.
-Ово је најмасовнији Церски марш до сада. Овде је више од 2.000 људи. Све ово је било јако напорно организовати, али када видите овај број младих људи који су кренули да одају пошту нашим славним прецима то заиста мора да се доживи то се не може речима описати, рекао је председник Удружења грађана “Церски марш” Божидар Катић.

Као и претходних година учесници Церског марша су, кажу, своју мисију испунили, а на Цер су ове године пешачили носећи поруку управо великог војводе Живојина Мишића “Један који хоће увек је јачи од двојице који морају”.