Церски марш 2020. године, сећање и понос јачи од пандемије

„Прошло је 106 година од јуначке победе српске војске над знатно надмоћнијим аустроугарским непријатељем на Церу. Претходних 10 година у организацији Удружења грађана „Церски марш“ хиљаде људи је прелазило 37 километара од Шапца до Текериша, стазама славних предака. Ове године пандемија је пореметила све. Ипак страдалници у Првом светском рату нису заборављени“, поручио је Божидар Kатић, председник УГ „Церски марш“ поводом 11. похода на Цер у организацији овог удружења.

Двадесетак чланова Удружења „Церски марш“ и поштовалаца манифестације прво је обишло споменике страдалима у Великом рату на територији Шапца. Оно што је новост и било је потпуно изненеађење је да је са њима, ове године, по први пут био и председник Чивијашке републике – судија Миодраг Миша Мајић. Kод споменика поред „Сокине кафане“, у Штитару, Богосавцу, Kриваји и Слатини кратке историјске часове одржали су историчар Петар Марковић и члан Удружења Милан Станковић. На „Kрсту“ су се срели са представницима неколико удружења војних ветерана и писцем Миланом Богојевићем. После низа година одсуствовања из јавног живота, ка Церу се упутио и генерал Горан Радосављевић – Гури који је ове године први пут учествовао у Церском маршу.

Долазак на спомен комплекс на Текеришу, као и претходних неколи година, најавили су чланови Мото клуба „Ноћни вукови“ на моторима. Након помена страдалима, присутнима је о Церској бици говорио Петар Марковић. Аутор књиге „Ордење и ожиљци“ Милан Богојевић причао је о „три живота и две смрти“ Милунке Савић, највеће хероине Првог светског рата, којој је овогодишњи Церски марш и био посвећен. Генерал Миодраг Ступар се обратио у име ветерана ратова, а председник Удружења „Церски марш“ Божидар Kатић је говорио о значају чувања сећања на славне дане за садашњост и будућност.

На самом карају манифестације, после полагања венаца, генерали Миодраг Ступар и Горан Радосављевић – Гури уручили су посебно признање удружења ветерана председнику УГ “Церски марш”.

„Прошле године Церски марш је имао више од 3.000 учесника. На основу интересовања за овогодишњи, тај број би био далеко премашен. Верујем да ће следећа година бити прилика да поново река људи крене ка Церу и ода достојну почаст онима који су дали своје животе за нашу слободу“, рекао је Kатић.

Чивија , Сања Бечејић