Историјат 12. Церски марш – 2021. година

По 12. пут, у недељу, одржан је Церски марш са око две хиљаде учесника, углавном младих. Због пандемије прошле године симоблично су обиђена историјска места места у шабачком крају, а ове године владало је велико интересовање за ову јединствену манифестацију. У маршу дугом 37 километара од Шапца до Текериша, по највећој врућини, показано је друго лице Србије. Није било одустајања, а по речима Божидара Kатића, председника истоименог удружења, покзано је насмејано младо лице Србије.

Овим маршем доказали смо да постоји та друга Србија, а не она из ријалити програма. Да зномо којим путем хоћемо да идемо, и да смо достојни предака који су се изборили за слободу Србије. Потсоји зрно наде и вере у будућност.  Овде сем државних обележја забрањене су све друге заставе,  странчке и навијачке, каже Kатић.

У дугачкој колони били су и бројни ученсици из других средина као и из Републике Српске међу њима и градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић. Током марша било је неколико одморишта, а на улазу у Текериш сачекани су сви учесници да песмом обележе долазак у ово историјско место.

На спомнем обележју у Текеришу традиционално је одата почаст церским јунацима и првој победи савезника у Првом светском рату. Српска војска имла је око 16.000 убијених и рањених док су аустроугарски губици били готово двоструко већи. Овогодишњи марш био је посвећем Војиславу Танкосићу, хероју из балканских и Великог рата. Погинуо је у јесен 1915. године, код Трстеника, као командир батаљона који је са својим четничким одредом држао одступницу српској војсци.