Извештај са 12. Церског марша

Протекле недеље одржан је 12. Церски марш.

Удружење Грађана „Церски марш „ захваљује се  свим учесницима 12. Церског марша, на томе што сте ове године издржали, и честитамо вам што сте, и што смо, заједно успели да победимо и сунце, и асфалт, и мрак којим је покривена Србија, и све препреке које су стављене пред нас. Показали смо да Србије има, да има вере, и да има наде. Да има љубави из које ће се родити будућност.

Ова родољубива манифестација окупила је две хиљаде људи из свих делова Србије и Републике Српске, који су по једном од најврелих дана ове године прешли 37 км у славу и част див јунака са Цера. Достојанствено и поносно, баш како доликује потомцима славних предака, без инцидената и испада сви учесници прешли су дистанцу за неких седам часова и тридесет минута, уз две дуже паузе и више краћих предаха. Као и протеклих година за све учеснике обезбеђена је вода, доручак, ручак и превоз од Текериша до Шапца.

И ове године суорганизатор је била ТОШ, санитетска возила обезбедили су ДЗ „ Драга Љочић“ и Војска Србије, цистерну са водом обезбедило је ЈП „ВОДОВОД“, а колону су пратили и припадници Сектора за варедне ситуације.  Овим путем свим установама, јавним предузећима, бројним привредницима и појединцима који су на било који начин узели учешће и омогућили да се манифестација реализује успешно и безбедно УГ Церски марш се јавно захваљује.

Задовољни чињеницом да смо још једном организовали манифестацију на највишем нивоу (и упркос свим проблемима са којима смо се суочавали, а било их је пуно), нисмо планирали да одговарамо на некоректне и малициозне изјаве и коментаре. Но када не одговорите на глупост и не бавите се истом, то окуражи злонамерне, те се дају у хајку и харангу да од институције што марш у истину јесте праве још један повод за своје политикантске игре. Очигледно је да уколико глупост не демантујете оставите простор несрећним и неоствареним особама да своје фрустрације покушају лечити малициозним изјавама.

УГ Церски марш не сноси одговорност за оно што се други пишу и говоре. Ни једног тренутка нисмо о говорили о изостанку помоћи. О формату помоћи јесмо, а то је битна разлика. Како смо поменули, никаквих проблема није било са ДЗ „ Драга Љочић“, ЈП „ Водовод“, Војском Србије, Сектором за варедне ситуације. Напротив, професионално и ефикасно су обављали свој посао и  за то заслужују  све похвале.

Оно што јесте било проблем је што се саобраћајна полиција није појавила и поред уредно предатог захтева, што је организатору отежало орагнизацију безбедносног аспекта како учесника марша, тако и свих других учесника у саобраћају.

Никада нисмо рекли да од ТОШ-а нисмо добили ништа. Поставља се питање зашто је без образложења преполовљен буџет манифестацији која одржава статус највеће родољубиве манифестације у региону. Али јавно питамо шта је критеријум да се  укупан буџет за манифестацију „Церски марш“ сведе на ниво цене бине плаћене за маратон. Рекли смо да то не видимо као фер однос и иза тога стојимо. Друго покренуто питање јесте питање позивница, нисмо били мишљења да је суорганизатору потребан позив. ТОШ је предходних година позивао наше удружење на договор, определио радника са којим смо комуницирали и организовао конференције, гостовања, укупан медијски наступ. Веровали смо да је разлог посвећеност ТОШ-а организацији нове манифестације у истом термину на Церу. Као људи који воле Цер, најискреније смо желели успех том дешавању и што већи број људи на Плавој лепотици, те из тог разлога нисмо видели умесним и пристојним да сметамо.

Проблема је било пуно, готово све је проблем када немате средстава, а посебно у условима када многи нису имали храбрости да узму учешће услед „добронамерних“ сугестија .

Све разумемо и све нам јасно. И зато нисмо кукали, жалили се, покретали и водили било какве јавне дебате, бавили смо се својом организацијом и решавањем једног по једног проблема. Богу хвала и хвала људима великог и доброг срца, успели смо. И то упркос сујети оних који тешко живе са својим животним и политичким одлукама. Знате већ како је то, нико не мрзи више оне који нису издали, преверили и прелетели, од оних који јесу. Јер их подсећају на то шта су.

Још једном Церски марш је заблистао у пуном сјају. Лепоте планине и лекција о храбрости, инату и пркосу наших предака обишле су регион. Показали смо, још једном, право лепо лице Србије.