Позив на 13. Церски марш

„Ево нас на Тргу шабачких жртава, на месту са ког ћемо у недељу 14. августа кренути на 13. Церски марш, да се поклонимо нашим славним прецима, јунацима Церске битке“ рекао је на почетку обраћања Божидар Катић, председник Управног одбора УГ „Церски марш“ и додао :

-Овогодишњи Церски марш посвећен је доктору Рудолфу Арчибладу Рајсу и идеја је да се ове године, поред јунака, сетимо и жртава. Шабац је град који је у великом рату поднео највеће жртве. Број становника је преполовљен. Можда је једини град у историји ратовања у ком су већу шансу да преживе имали војници него цивили. Тог дана хоћемо да се сетимо тог тешког и славног времена.“

Катић се посебно захвалио Министарству одбране и Војсци Републике Србије, који су и ове године обезбедили санитетско возило за све учеснике Марша, као и ЈКП „Водовод“ које је, као и претходних година, обезбедило цистерну са водом. То су, по његовим речима, две кључне ствари за безбедност учесника, којих ће према проценама, бити око 2.000 ове године. Овог пута поред ових обавештења доста времена посвећено је и проблемима о којима се у граду доста прича и једна су од главних градских тема.

„Ми живимо у земљи која је родила и Обилића и Бранковића, у којој на једног јунака дође један потурица и просто са тим морамо да се помиримо.. Проблеми су бројни и пре свега долазе оданде одакле би требала да стиже помоћ и подршка, из Туристичке организације и из једног дела установа у нашем граду“ навео је председник овог удружења.

Највећу буку изазвала је информација, коју је Катић данас потврдио, да је Дом здравља „Др Драга Љочић“ обавестио УГ „Церски марш“ као организатора, да ће услугу санитета, тачније пружања хитне медицинске помоћи наплаћивати 3.600 динара по сату. Наводе да је Дом здравља, још на пролеће, наводно, о овоме обавестио Туристичку организацију града Шапца. ТОШ пак, о томе, иако је суорганизатор манифестације, није обавестио никога у удружењу, нити је он за то предвидео средства. На тај начин су ове две градске установе – Туристичка организација која се и овако не јавља да је жива, и што је посебно тужно, Дом здравља „Др Драга Љочић“ који би требао да се бави примарном здравственом заштитом – директно угрозиле животе и здравље наших суграђана, и то пре свега оних млађих, који чине највећи део учесника ове манифестације.

Уколико још, како незванично сазнајемо, тог дана буде затворена и амбулатна у селу Волујац, то би отворило озбиљно питање кривичне одговорности директорке Дома здравља јер то би био јасан доказ јасног и намерног угрожавања здравља суграђана од стране установе која треба да се о здрављу грађана брине. Органзатори наводе да ће овај проблем покушати да реше у договору са Општом болницом Шабац, као и домови здравља из Лознице и Сремске Митровице.

„Ми ћемо се обратити и министартву здравља Републике Србије и питати да ли установе које се финансирају из буџета, републичког или локалног свеједно, имају право да грађанима наплаћују своје услуге.“ наводе из удружења.

„Опструкције у и сталне и силне. И све стижу са исте стране. Ја позивам све да нам се прикључе тог 14. августа, Пут који ћемо тог дана прећи јесте пут који раздваја две Србије. На једној страни, на овој линији је право, лепо лице Србије. То је Србија Обилића, Карађорђа, Милоша Поцерца, јунака из Великог рата и на тој страни бићемо ми који ћемо се скупити тог дана овде. Са друге стране те линије налази се шљам који је упропастио Србију и то упорно ради годинама. Дођите да заједно исцртамо линију која одваја оно што Србија заиста јесте од оних који је деценијама уништавају.“ нагласио је на крају свог излагања Божидар Катић.

Ми знамо где ћемо бити у недељу 14. августа. А верујемо да знате и ви. Видимо се на Тргу.