Промоција романа „Милунка Савић ОРДЕЊЕ И ОЖИЉЦИ“

Удружење грађана “Церски марш” организовало је у Великој сали  Културног центра Шабац промоцију књиге “Милунка Савић – ордење и ожиљци” аутора Милана Богојевића. Поред аутора о књизи су говорили : бивши председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, новинар и колумниста Михаило Меденица и председник УГ “Церски марш” Божидар Катић.

Како је објаснио аутор, књига говори о нашој најодликованој Српкињи у историји, најодликованијем војнику Првог светског рата, слави и сећа се њене жртве, али и говори о нашем забораву и срамоти. Ми смо, подвукао је Богојевић, имали наодликованијег војника у Првом светском рату, али смо дозволили себи да имамо и најодликованију спремачицу у историји, јер је Милунка након ратова доживела заборав за време свог живота, што је нешто најгоре што може да се деси једном човеку њене величине.

” Она је након Првог светског рата чистила клозете у једној банци, па су је онда и ту унапредили да чисти канцеларију директора. Књига у првом делу говори о биографији, један део одваја фикцију од стварности – то су фотографије, аутентична документа у вези са Милунком и на крају имамо десет прича које су моја фикција, попуњавају неке рупе у званичној биографији, које не може да попуни званична историја, а ја сам их кроз улогу њеног имагинарног саборца написао ” истакао је аутор.